Páneurópai Piknik látogatóközpont

Középületek

Megbízó: Sopron MJV Polgármesteri Hivatal
Projekt: A látogatóközpont az osztrák – magyar határon, Sopron közelében a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán épült, az 1989. augusztus 19-i ideiglenes határnyitás emlékére létrehozott Páneurópai Piknik emlékhely déli részén, a megközelítésre szolgáló út mellet. A látogatóközpont földszintes könnyű-szerkezetes épület. Homlokzata nagy üveg felületekkel az emlékpark felé nyit, előtte nagy mérerű fedett-nyitott terasz került kialakításra. A belső térben információs pult és kisebb büfé, kiállítótér, női és férfi vizesblokkok kerültek kialakításra, továbbá külső megközelítéssel az üzemeltetést biztosító raktárak. Az épület hasznos alapterülete 285 m2. A beruházás során készült még közvetlenül az országhatár mellett egy “időkapszula”, mely egy 44 m2 alapterületű, földszintes létesítmény, belsejében az egykori határzárat és a menekülőket bemutató sematikus figurákkal. A területen kiépített közmű nincs, így az áramellátást generátorral, a víz és tüzivíz ellátást földbe süllyesztett tartályokkal kellett megoldani. A létesítmény 2019. évben épült, 6 hónapos kivitelezési idővel.